“ Sedmica podizanja svijesti o disleksiji u BiH”

Zašto je važno obilježavanje Sedmice podizanja svijesti o disleksiji ?

Disleksija, disgrafija i diskalkulija kao poteškoće u učenju  nisu dovoljno prepoznate u BH društvu, te je praktično poznavanje i poštivanje prava osoba sa disleksijom i ostalim poteškoćama u učenju  na veoma niskom nivou. Pokretanje medijske kampanje i obilježavanje Sedmice podizanja svijesti o disleksiji važan je korak u strategiji poboljšanja položaja osoba sa poteškoćama u učenju.

Udruženje za podršku osobama sa disleksijom „Vjetar“ iz Sarajeva u periodu od 03. do 07. oktobra 2016. godine po prvi put u Bosni i Hercegovini nizom aktivnosti obilježava Sedmicu podizanja svijesti o disleksiji kao i 06. oktobar – međunarodni dan osoba sa disleksijom. Partneri u realizaciji Sedmice su : Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo,  marketinška agencija McCann, fondacija Kriterion, štamparija Greenprint, izdavačka kuća Buybook.

Ciljevi medijske kampanje?

Kampanja primarno ima za cilj upoznavanje šire društvene zajednice sa postojanjem problema, te se različitim aktivnostima želi ukazati na manjak svijesti o disleksiji i drugim poteškoćama u učenju u javnom diskursu i nezastupljenosti ove teme u široj društvenoj zajednici, a sve sa težnjom  poboljšanja položaja osoba sa poteškoćama u učenju. 

U toku Sedmice podizanja svijesti o disleksiji biće realizovane sljedeće aktivnosti: Izložba diktata djece sa disleksijom, predavanje prof.dr Mirele Duranović  na temu: “Disleksija-kako prepoznati i pružiti podršku, snimanje emisije na temu ” Disleksija nije bolest, disleksija je različitost”, niz telezivijskih gostovanja i konferencija za štampu.

Medijskom kampanjom i aktivnostima Sedmice podizanja svijesti želimo da ukažemo na  trenutnu situaciju, da skrenemo pažnju društva na teškoće sa kojima se susreću osobe sa disleksijom, kao i da otvorimo prostor za diskusiju o mogućim strategijama za promjenu položaja osoba sa poteškoćama u učenju. Želimo pokazati i drugu stranu disleksije – talenat, odnosno da pomjerimo fokus sa onoga šta neka osoba ne može na to šta ta osoba može i u čemu je dobra.

Zašto je važna medijska  kampanja i obilježavanje Sedmice podizanja svijesti o disleksiji?

Podizanjem svijesti, razbijanjem predrasuda i širenjem znanja, kako na institucionalnom nivou, tako i u široj društvenoj zajednici, možemo i trebamo svi zajedno biti podrška djeci, mladima i odraslim osobama sa disleksijom i drugim poteškoćama u učenju da dostignu svoj puni potencijal u obrazovanju  i ličnom rastu i razvoju.

Kampanja i obilježavanje Sedmice podizanja svijesti  su važni, jer imaju za cilj kako skretanje pažnje šire javnosti na probleme osoba sa disleksijom i drugim poteškoćama u učenju, tako i osnaživanje djece, mladih i svih osoba sa disleksijom i drugim poteškoćama u učenju koje se svakodnevno susreću sa diskriminacijom, te neadekvatnim tretmanom od strane  šireg društva.

Ova kampanja je prvenstveno namjenjena djeci, mladima, njihovim vršnjacima i  odraslima sa disleksijom, te roditeljima i starateljima djece s disleksijom, nastavnom kadru, stručnjacima za disleksiju, nadležnim institucijama za obrazovanje u BiH,  te široj javnosti.

20161003_133533

Udruženje za podršku osobama sa disleksijom “ Vjetar” ovim putem se  želi zahvaliti svim organizacijama i osobama koje su dale veliki doprinos  obilježavanju Semice podizanja svijesti o disleksiji: UG “Pogon, Sarajevo Navigator, prof.dr Mirela Duranović, mr.sci Nihada Čolić, novinarka Kristina Ljevak, defektolog Edinalda Jakubović, fotograf Jasmin Fazlagić, fotograf Kemal Softić, Lejla Kovačević, Adnan Karadži, Vesna Vlašić, Abdulamir Albaldawi, svim medijima i kompanijama koji su uzeli učešće u ovoj kampanji, kao i svim našim prijateljima i prijateljicama.

One thought on ““ Sedmica podizanja svijesti o disleksiji u BiH””

  1. Jako mi je drago da ste osnovali ovakvo udruženje. Tokom čitavog školovanja sam imala probleme sa učenjem i strašno sam bijesna što niko nije uspio prepoznati moj problem. I sama znam da sam inteligentna, nekad mi se činilo da sam iznad prosjeka u odnosu na ostalu djecu, a nekad da sam glupa, nesposobna, jer su me tako okarakterisali moji drugari iz razreda. Osjećala sam da imam veliki problem tokom školovanja ili možda je to bolje nazvati teret, ali nisam znala u čemu je problem, a taj problem kasnije postaje tvoj lični, a ne porodični. Čak sam upisala srednju Elektrotehničku školu zbog malog broja predmeta koji se moraju učiti, jer više matematike, logike i formula, meni veće olakšanje. Podržavam ovu kampanju, samo pomozite djeci koja zasigurno nisu glupa, lijena, nezrela za školu i nesposobna. Hvala!

    Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s